Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Újabb figyelmeztetés - Erre számíthat, ha a kormány betartja
  2015-04-25 20:55:37, szombat
 
  2015. április 25., szombat 12:11 Szepesi Anita

Újabb figyelmeztetés - Erre számíthat, ha a kormány betartja az ígéretét


Még siralmasabb munkaerőhelyzetre kell felkészülni az egészségügyben, ha az abban dolgozók csak az egy százalékos szja csökkentéstől várhatják jövedelmük növekedését az ágazati béremelés helyett. Az elmaradt és elmaradó fizetésemeléssel nem lehet finanszírozni az egészségügy forráshiányát - hívják fel a figyelmet az egészségügy szakmai és érdekvédő szervezeteinek vezetői.

Bízunk benne, hogy a kormány megérti a szakma üzenetét, és markáns béremelésre számítunk jövőre - kommentálta lapunk kérdésére a Magyar Rezidensszövetség elnöke Lázár János azon kijelentését, mely szerint az egészségügyi dolgozók az szja csökkenésétől várhatják bérük növekedését. Dénes Tamás úgy fogalmazott, reméli, hogy ezt még átértékelik a döntéshozók, és belátják, nem lehetséges, hogy az elmaradt fizetésemeléssel, közvetetten továbbra is az egészségügyi dogozók finanszírozzák az ágazat forráshiányát. Hozzátette, ezzel minden kórházvezető egyetért.

A Rezidensszövetség nem tud más tenni, mint hangsúlyozni: ha nem rendezik a béreket, nem lehet felelősséget vállalni a betegek, az ellátás biztonságáért. Dénes szerint az egészségügy akkor kerül majd felszálló ágba, ha a társadalom is megérti, hogy ez nem egy bérharc, és maguk a választópolgárok kényszerítik ki az őket megillető, biztonságos betegellátást. A jövő évi költségvetés készítésekor mindenesetre figyelembe kell venni a döntéshozóknak, hogy jelenleg háromfelé rezidens létezik: aki már külföldre ment, aki már tudja, hogy elmegy és aki az ösztöndíjaknak köszönhetően levegőhöz jutott, de a bizonytalan jövőkép miatt vívódik rajta, vagyis a megkezdett bérrendezést mindenképpen folytatni kell. Még megjegyezte, nagyon tragikus a hangulat a biztonságos betegellátás jövőjével kapcsolatban a kórházszövetség kongresszusán, és ennyire egységes kiállásra készen nem volt még a szakma.

Nem látják a boldogulás lehetőségét

Ha komoly, hogy mindössze az egy százalékos szja csökkenés jelenti az egészségügyi szakdolgozók számára a jövedelem növekedését, akkor nagyon siralmas képet fog mutatni a munkaerő ellátottság - mondta a Napi.hu-nak a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke. Balogh Zoltán szerint a képzésekre jelentkezők számának csökkenése már most is jelzi, a fiatalok nem látják a boldogulás lehetőségét az egészségügyben. A szakemberhiány folyamatosan nő: a 30-42 év közöttiek közül mind többen választják a külföldi munkavégzést, s tovább rontja a képet, hogy 8-10 éven belül ugrásszerű lesz a demográfiai változások hatása, amikor tömegével mennek nyugdíjba a szakdolgozók.
Átlagos bruttó fizetések nettó/hó

Egészségügyben dolgozók: kb. 77 290 forint
Egészségügyi szakdolgozók: kb. 83 185 forint
Diplomás szakdolgozók: kb. 106 000 forint

Forrás: Szinapszis kft. és Rezidensszövetség felmérése

Már most is 26 ezer ápoló hiányzik

Az OECD adatai szerint már most is 26 ezer ápoló hiányzik az országból 10 millió lakosra vetítve, ha újabb 8-12 ezerrel nő ez a szám, reménytelenné válik a HR hiány betöltése. Balogh szerint a dolgozók itthon tartására kellene nagyobb hangsúlyt fektetni, ahelyett, hogy százmillióból félszáz kint élőt próbál a kormány haza csábítani.

A MESZK elnöke kifejtette, komolyan vették és számítanak az egészségügyi kormányzat azon ígéretére, amely szerint erre az évre kidolgozzák, jövőre pedig bevezetik a szakdolgozói életpályamodellt. Ennek azonban sarkalatos pontja a már elkezdett, de két éve felfügesztett béremelés folytatása - hangsúlyozta Balogh Zoltán. Az egészségügyi szakdolgozók fizetése nem csak a külföldi bérektől, de a hazai nemzetgazdasági átlagtól is jelentősen lemarad, egy kezdő OKJ-s ápoló a 122 500 forintos fizetését 40 év alatt 160 ezer forintra tornázhatja fel, nem csoda, hogy jobb órabérrel kecsegtető pályát választanak a fiatalok - mutat rá Balogh Zoltán.

Betegbiztonság? Ugyan már!

A szakemberhiány miatti túlterheltség egyértelműen rontja a betegbiztonságot és növeli a költségeket. A betegek számához képest kevés ápolónő nem tudja megfelelően ellátni a pácienseket, extra kiadással járó szövődmények alakulnak ki, nő az ápolási idő. (A rezidensszövetség legutóbbi felmérése már bebizonyította, a szakemberhiány miatt nem garantálható a betegek biztonsága.) Az egészségügyi szakdolgozók is közfeladatok látnak el, a mintegy 100 ezer egészségügyi szakdolgozó háromnegyede állami alkalmazott, nekik is járna az a plusz, amit a kormány most más szakmáknak biztosított - tette hozzá a MESZK elnöke.
Fekete Hétvégék címmel hirdették meg figyelemfelhívó demonstrációjukat a nővérek. Az akció e héten szombaton a Normafánál, figyelemfelhívó sétával folytatódik.


http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ujabb_figyelmeztetes_erre_szamithat_ha_a_korma ny_betartja_az_igeretet.596859.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: fizetésemeléssel, betegbiztonságot, életpályamodellt, választópolgárok, figyelemfelhívó, nemzetgazdasági, kórházszövetség, bebizonyította, döntéshozóknak, figyelmeztetés, szakemberhiány, egészségügyben, figyelmeztetes, ösztöndíjaknak, betegbiztonság, szervezeteinek, finanszírozzák, betegellátást, felfügesztett, százmillióból, forráshiányát, finanszírozni, biztonságáért, túlterheltség, kongresszusán, csökkentéstől, reménytelenné, csökkenésétől, mindenképpen, egészségügyi, szakdolgozók, szakdolgozói, bérrendezést, munkavégzést, háromnegyede, egyértelműen, kormány betartja, abban dolgozók, ágazati béremelés, egészségügy forráshiányát, egészségügy szakmai, kormány megérti, szakma üzenetét, egészségügyi dolgozók, szja csökkenésétől, elmaradt fizetésemeléssel, egészségügyi dogozók, ágazat forráshiányát, ellátás biztonságáért, egészségügy akkor, választópolgárok kényszerítik, őket megillető, Szepesi Anita, Magyar Rezidensszövetség, Lázár János, Dénes Tamás, Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, Balogh Zoltán, Fekete Hétvégék,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jó éjszakát  Gábor Dénes gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Gaál Viktor gondolata  Facebookon kaptam  Ünnepelj csak  Beney Zsuzsa - Tavasz  Mosolyogtál már ma?  Egyszerűen  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  A fenyő nem szép fa, (...)  Muratáj  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 26  Életművészet  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Ünnepelj csak  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 25  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam Krisztina b...  Föld napja április 22  Nehezen engedem  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Kellemes esti időtöltést  Ébredj  Az embernek a társa: hiányzik.  Szép estét kedves látogatóimna...  A hét szűk esztendő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  Egyszerűen  Szent György nap  Emberként automatikusan értéke...  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  A könnyek összegyűjtése  Facebookon kaptam  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam Gizike bar...  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Jó éjt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Paul David Tripp Április 23  Szép estét kedves látogatóimna...  Beney Zsuzsa  A végzet az  képre írva  Minden szülő a lényével nevel.  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Bizonyos kulturális szint nélk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Föld napja április 22  Az idő elsodorja létezésünk  Minden gyerek jó.  Sokkal bölcsebb a természet,  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egyszerűen  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bizonyos kulturális szint nélk...  Gábor Dénes gondolata  Facebookon kaptam  A Mester kezének érintése  Facebookon kaptam  Semmit ne higgy el  Bella István: Zsoltár  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Április 22. a Föld napja,  Tehetségtelen gyerek nincs.  Muratáj  Föld napja április 22  Föld napja április 22  A végzet az  Minden gyerek jó. 
Bejegyzés Címkék
kormány betartja, abban dolgozók, ágazati béremelés, egészségügy forráshiányát, egészségügy szakmai, kormány megérti, szakma üzenetét, egészségügyi dolgozók, szja csökkenésétől, elmaradt fizetésemeléssel, egészségügyi dogozók, ágazat forráshiányát, ellátás biztonságáért, egészségügy akkor, választópolgárok kényszerítik, őket megillető, ösztöndíjaknak köszönhetően, bizonytalan jövőkép, megkezdett bérrendezést, biztonságos betegellátás, kórházszövetség kongresszusán, boldogulás lehetőségét, egészségügyi szakdolgozók, jövedelem növekedését, munkaerő ellátottság, képzésekre jelentkezők, szakemberhiány folyamatosan, külföldi munkavégzést, demográfiai változások, dolgozók itthon, kormány haza, egészségügyi kormányzat, évre kidolgozzák, szakdolgozói életpályamodellt, külföldi bérektől, hazai nemzetgazdasági, kezdő OKJ-s, szakemberhiány miatti, betegek számához, rezidensszövetség legutóbbi, szakemberhiány miatt, betegek biztonsága, kormány most, fizetésemeléssel, betegbiztonságot, életpályamodellt, választópolgárok, figyelemfelhívó, nemzetgazdasági, kórházszövetség, bebizonyította, döntéshozóknak, figyelmeztetés, szakemberhiány, egészségügyben, figyelmeztetes, ösztöndíjaknak, betegbiztonság, szervezeteinek, finanszírozzák, betegellátást, felfügesztett, százmillióból, forráshiányát, finanszírozni, biztonságáért, túlterheltség, kongresszusán, csökkentéstől, reménytelenné, csökkenésétől, mindenképpen, egészségügyi, szakdolgozók, szakdolgozói, bérrendezést, munkavégzést, háromnegyede, egyértelműen, hangsúlyozni, kórházvezető, hangsúlyozta, garantálható, mindenesetre, készítésekor, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5712
  • e Hét: 19942
  • e Hónap: 31053
  • e Év: 184549
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.